päiväkodin aloitus ja uni



11.8.2020



Meidän perheessä on tiedossa suuria muutoksia arjessa tällä viikolla. Palaan itse päivätöihin ja perheen nuorin aloittaa päiväkodin (uniohjauksia ja vyöhyketerapeuttista vauva hierontaa teen jatkossakin normaalisti!). Valehtelisin, jos väittäisin, ettei äitiä vähän jännittäisi tai ilmassa olisi haikeuden tunnetta. Kaksi vuotta kotona meni hujauksessa. Odotan kumminkin innolla töihin paluuta ja huomaan, että pikkumieskin on kovin innoissaan ja ylpeä päiväkotiin menosta. Silti uudet rutiinit, ihmiset ja ympäristö voivat aluksi vaikuttaa uniin.


Päiväkodin aloitus on lapselle iso muutos arjessa, jonka tottumiseen menee aikaa. Lapsessa se voi näkyä huomion- ja läheisyydenkaipuuna päiväkotipäivän jälkeen, myös silloin kun olisi uniaika. Lapsi saattaa herätä öisin tarkistamaan onko tärkeä aikuinen vielä lähellä. Monelle lapselle päiväkotipäivät ovat myös huomattavasti vauhdikkaampia ja äänekkäämpiä, kuin mihin ovat tottuneet ja tämäkin voi osaltaan vaikuttaa uniin.


Miten sitten tukea pienen lapsen unitottumuksia, kun päiväkotiarki alkaa?





Iltarutiini

Pitäkää kiinni tutusta ja turvallisesta iltarutiinista. Iltarutiiniin kannattaa panostaa, koska sillä saattaa olla hyvinkin suuri vaikutus nukahtamiseen ja yöuniin, varsinkin jos lapsi on kovin menevä, vilkas tai herkkä. Hyvä iltarutiini on rauhallinen, toistuu illasta toiseen samanlaisena ja on tarpeeksi pitkä. Siihen kannattaa siis varata tarpeeksi aikaa ja pyrkiä kiireettömyyteen. Ajattele iltarutiinia laatuaikana lapsesi kannssa, jonka aikana hän saa sinun täyden huomion, paljon läheisyyttä ja syliä. Jos tuntuu että lapsella on vaikeuksia rauhoittua unille, kokeilkaa pidentää iltarutiinia hieman. 10 minuuttia vanhemman häiritsemätöntä huomiota ekstraa voi olla se puuttuva palanen. Lapsen iästä riippuen myös erilaisista rentoutumisharjoituksista tai satuhieronnasta voi olla hyötyä.


Riittävät yöunet

Huolehdi että lapsi saa riittävästi yöunta pitkän ja touhukkaan päiväkotipäivän päätteeksi. Esimerkiksi 1,5-vuotias tarvitsee keskimäärin noin 11-12h katkeamatonta unta yöllä ja n. 2-2,5h unta päivällä. 3-vuotias tarvitsee 11-12h unta yöllä, jos jättää päiväunet nukkumatta. Alla näet taulukon, johon olen koonnut 0-5 -vuotiaiden unentarpeet. On hyvä muistaa, että unentarve on aina yksilöllinen. Jos lapsi nukkuu alle tai yli suositusten, mutta on levänneen oloinen, suurimmaksi osaksi hyväntuulinen, kasvaa ja kehittyy niin kuin kuulu eikä kärsi muista epämääräisistä oireista, voit olla varma että lapsi nukkuu tarpeeksi eikä tarvitse olla huolissaan.





Lisääntyneet yöheräämiset

Lapsi voi reagoida päiväkodin aloitukseen lisääntyneillä yöherätyksillä. Vanhempien kannattaa reagoida yöherätyksiin ja itkuun viipymättä ja antaa lapselle juuri sen lohdutuksen, jonka hän kaipaa. Kannustan kumminkin vanhempia pitämään kiinni jo saavutetuista hyvistä unitottumuksista ja välttämään uusien negatiivisten uniassosiaatioiden syntyä. Lapsi joka normaalisti nukkuu omassa sängyssään koko yön, kannattaa myös pyrkiä palauttamaan omaan sänkyyn jatkamaan yöuniaan sen sijaan, että nukahtaisi vanhemman syliin tai sänkyyn. Satunnainen yö vanhempien sängyssä tuskin häiritsee hyviä unitottumuksia, mutta jos lapsella menee viikkoja uuden arjen sopeutumiseen ja yö toisen jälkeen tulee vanehmpien väliin nukkuman, on mahdollista että kokonaiset yöunet omassa sängyssä muuttuu haasteellisiksi.


Päiväunet

Iso osa lapsista tarvitsee kahdet päiväunet pääsääntöisesti 15-18 kuukauden ikäiseksi asti. Tiedän varsin hyvin, että monissa hoitopaikoissa ei ole mahdollista järjestää lapsille lepohetkeä myös aamulla, vaan päivän ainoa lepohetki ajoittuu heti lounaan jälkeen. Onneksi lapset ovat hyvinkin sopeutuvaisia ja suurin osa tottuu uuteen päivärytmiin ja yksiin uniin muutamassa viikossa. Yleensä suosittelen vanhempia tarjoamaan lapselle mahdollisuuden nukkua kahdet unet viikonloppuna, jos yksien unien kanssa selviäminen on selkeästi haastavaa. Kannattaa myös huolehtia, ettei lapsi pääse yliväyneeksi illalla. Nukkumaanmenoa on hyvä aikaistaa, jos päiväunet ovat päiväkotipäivän aikana jääneet lyhyiksi tai peräti kokonaan välistä.


Unikoulun aika on myöhemmin.

Unikoulun onnistumisen kannalta on tärkeää, että lapsi saa rauhassa harjoitella uusia unitottumuksia. Unikoulun aikana lapsen arki tulisi olla mahdollisimman tuttua, ilman uusia isompia muutoksia. Päiväkodin aloituksen yhteyteen ei siis kannata suunnitella unikoulun aloitusta, vaan antaa lapsen sopeutua uuteen arkeen rauhassa ja aloittaa unikoulu vasta kun tilanne on tasoittunut. Siihen asti kannattaa mennä sen mukaan, miten perhe parhaiten saa nukuttua.